Talentenhotel, masterclass rijksbouwmeester
In 2010 deed buurtproject mee aan een masterclass georganiseerd door het Atelier Rijksbouwmeester.
De Rijksgebouwendienst over deze masterclass
Ook in Transvaal hebben jonge architecten onder leiding van een 'master' en in samenspraak met de deelgemeente drie onderwerpen bestudeerd.
De wijk Transvaal wordt vernieuwd met aandacht voor de verbetering van de sociaal economische situatie van de buurt. De jonge architecten zijn onder bezielende leiding van Fatima Mzallassi (Urban Creatives) zich gaan richten op het ontwikkelen, opwaarderen en programmeren van de verbinding Steve Bikoplein – Krugerplein – Beukenplein.
De groep heeft visies ontwikkelt vanuit twee perspectieven, top-down en bottom-up. Bottum-up: de combinatie van veel leegstand, (te) grote gezinnen in kleine woningen en het feit dat talentvolle jongeren in grote gezinnen vaak geen uitzicht op kansen hebben, heeft geresulteerd in het idee van een Talenthotel. Een plek in de wijk waar talentvolle jongeren een plek buiten de gezinswoning hebben en in het 'hotel' begeleid worden bij leren, werken en wonen. Top-down, is een yuppen 'kerk' ontwikkeld. Het nieuwe geloof van de creatieve yup is ontspannen in spa’s en met yoga en mindfullness ontstressen. De gemeente ziet veel kansen in het Talenthotel en zou dit kunnen realiseren in één van de vrijkomende scholen.
Transactie
Deze opgave gaat om het geven van een impuls aan de wijk door het stimuleren van werkgelegenheid en initiatieven van bewoners en ondernemers. De deelnemers hebben samen met Bas Liesker (Heren 5) vanuit hun persoonlijke visies onderzoek gedaan naar de sociale kanten van Transvaal en hebben deze resultaten in kaart gebracht. Doel hiervan was het formuleren van unieke ontwerpopgaven die in het masterclassweekend uitgewerkt konden worden. Het resultaat is 'Transvaal in de Lonely planet middels de Social Cash Machine’; een inspirerend verhaal over hoe de wijk in de Lonely Planet opgenomen zou kunnen worden. De 'Social Cash Machine' is een laagdrempelig digitaal netwerk dat vraag en aanbod in de wijk zichtbaar maakt. Vanuit het virtuele ontstaat iets dat direct van invloed is op de reële wereld en mensen motiveert aan de slag te gaan. Deze opwaartse spiraal zorgt voor trots en identiteit voor de wijk waardoor Transvaal als ‘place of interest’ in de Lonely Planet opgenomen wordt. Het idee is om in samenwerking met gemeente, woningbouwcorporatie en bewoners dit plan werkelijkheid te maken.
Transfer
Het meest duidelijke, én urgente, ruimtelijk probleem in de wijk Transvaal is het treintalud. De wijk wordt hierdoor aan twee zijden ingesloten en afgesneden van zijn omgeving. Door de maat van het talud zijn sommige onderdoorgangen, zoals de verbinding tussen Transvaal en de Parooldriehoek aan de Wibautstraat, erg lang, donker en unheimisch. De Parooldriehoek wordt op dit moment opnieuw ontwikkeld door het projectbureau Wibaut aan de Amstel (supervisor Ton Schaap). En de onderdoorgang is onderdeel van het stedenbouwkundig plan van Busquets, maar wordt zoals het plan nu is niet gewijzigd, alleen opgeknapt. Kamiel Klaasse (NL architects) en zijn groep hebben opdracht gekregen om een catalogus samen te stellen met voorstellen en ontwerpen die uiteen lopen van concreet en direct toepasbaar tot speculatief en utopisch.
Resultaat is een aantal voorstellen voor de verlevendiging van de spoorwegdoorgangen en voor het activeren van het spoortalud. Wanneer de huidige twee sporen tegen elkaar aan worden gelegd ontstaat er een zee van ruimte aan de noordzijde van de wijk Transvaal. Dit kan worden gebruikt voor tijdelijk programma of getransformeerd worden in een park. ProRail bezit het talud en de deelgemeente wil dit idee aan ze voorleggen. Het voorstel om de donkere onderdoorgangen te verlichten middels het perforeren tussen de sporen gaat onderzocht worden. Het idee is bijna te simpel dat men zich afvraagt waarom het niet al eerder is uitgevoerd.